Dr hab. Sylwia Małgorzewicz, prof. nadzw. - Polska

StartWykładowcyDr hab. Sylwia Małgorzewicz...
Rozwiń
dr hab. Sylwia Małgorzewicz
dr hab. Sylwia Małgorzewicz

Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalista chorób wewnętrznych i nefrologii.

W zakresie żywienia klinicznego odbyła szereg szkoleń w Polsce i za granicą (kursy: żywienie pozajelitowe, żywienie dojelitowe w warunkach domowych, Home Pareneteral Nutrition in Adult Patients, Concept, methods of assessment and treatment options of protein-energy wasting in chronic kidney disease, Home Parenteral Nutrition, Nutrition in Oncology i inne).

Zainteresowania naukowe obejmują ocenę związku pomiędzy stanem odżywienia, a hormonalną funkcją tkanki tłuszczowej u osób z chorobami przewlekłymi, jak również zjawisko stresu oksydacyjnego oraz przewlekłego stanu zapalnego czyli tzw. nietradycyjnych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w zależności od stanu odżywienia.

Jest członkiem:
  • Polskiego Towarzystwa Internistów Polskich
  • Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego
  • International Society of Renal Nutrition and Metabolism (ISRNM)
  • Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego oraz Dojelitowego i Metabolizmu
  • European Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN)
  • European Dialysis and Transplant Association (ERA – EDTA)